26 November 2020

Bihun Sup Chinese Style

Bihun Sup Chinese Style

kredit Cik Puan Julieta


Bihun (celur)

15 ekor Udang sederhana besar

Fish Ball

Pati kiub ayam seketul

1 labu bawang putih (tumbuk)

Cili padi merah/hijau

Cuka

Kicap Cair

1 sdb serbuk lada hitam kasar


Untuk Hiasan:-

Sawi Jepun Celur

Broccoli Celur

Fish Cake goreng hiris nipis

Bawang putih goreng


Caranya :-

1. Tumis bawang putih yg telah di tumbuk tadi hingga perang, keluarkan separuh minyak bersama bawang putih tadi kedlm mangkuk..separuh lagi di biarkan dlm periuk.

2. Utk supnya masukan air secukupnya kedlm periuk berisi bawang putih tadi....kuah terpulang pada korang nk banyak mana ok.

3. Kemudian masukkan kiub pati ayam, fish ball, udang, serbuk lada hitam dan garam..Reneh beberapa minit jer ok siap.

4. Utk sambal kicap, cmpur kicap cair, cuka dan hirisan cili padi merah hijau.

5. Utk hidangan bihun bersama sup bawang putih goreng tadi, sayur sawi jepun, Broccoli dan fish cake goreng..ok siap..😉


Selamat mencuba 😊

Tiada ulasan:

Pelawat RJH

Follow Us @aurarjh_byaida