Bihun Sup Chinese Style
kredit Cik Puan Julieta
Bihun (celur)
15 ekor Udang sederhana besar
Fish Ball
Pati kiub ayam seketul
1 labu bawang putih (tumbuk)
Cili padi merah/hijau
Cuka
Kicap Cair
1 sdb serbuk lada hitam kasar
Untuk Hiasan:-
Sawi Jepun Celur
Broccoli Celur
Fish Cake goreng hiris nipis
Bawang putih goreng
Caranya :-
1. Tumis bawang putih yg telah di tumbuk tadi hingga perang, keluarkan separuh minyak bersama bawang putih tadi kedlm mangkuk..separuh lagi di biarkan dlm periuk.
2. Utk supnya masukan air secukupnya kedlm periuk berisi bawang putih tadi....kuah terpulang pada korang nk banyak mana ok.
3. Kemudian masukkan kiub pati ayam, fish ball, udang, serbuk lada hitam dan garam..Reneh beberapa minit jer ok siap.
4. Utk sambal kicap, cmpur kicap cair, cuka dan hirisan cili padi merah hijau.
5. Utk hidangan bihun bersama sup bawang putih goreng tadi, sayur sawi jepun, Broccoli dan fish cake goreng..ok siap..😉
Selamat mencuba 😊
Tiada ulasan:
Catat Ulasan