24 November 2021

# RESEPI

INFO BEZANYA TEPUNG BERAS IKUT JENAMA


Perbezaan 4 Jenis Tepung Beras..


1. Tepung Beras Cap 1 Gajah

Sangat sesuai untuk menggoreng seperti untuk membuat adunan untuk pisang goreng, keledek, keladi, cempedak, adunan gorengan ikan, goreng mamak, goreng berempah. Tepung ini sangat rangup dan sesuai juga untuk membuat rempeyek dan tumpi kacang hijau.


2. Tepung Beras Cap 3 Gajah

Sangat sesuai untuk membuat kuih-kuih tradisional seperti kuih koci, apam beras eno dan pelbagai jenis kuih lagi. Tepung jenis ini akan menghasilkan kuih yang lembut dan berkilat.


3. Tepung Beras Cap 5 Gajah

Tepung beras cap gajah 5 ini pula sesuai untuk membuat mee laksa dan pelbagai jenis mee kerana tepung beras jenis ini lebih kental.


4. Tepung Beras Cap Teratai

Tepung beras cap teratai ini sangat sesuai untuk membuat rempeyek dan apam. Jika digunakan untuk membuat apam rasa tepungnya akan kurang. Jika buat rempeyek dan tumpi, hasilnya akan menjadi sangat rangup.


kredit : blog daily makan

kredit gambar : vanilla kismis

Tiada ulasan:

Pelawat RJH

Follow Us @aurarjh_byaida