22 Januari 2017

# RESEPI

RESEPI : Siakap Stim Limau Ala Thai

Baru-baru ini.. aida, suami dan sepupu suami pergi ke Restoran Khafi di Wakaf Baru dan cuba la order Siakap Stim Limau Ala Thai nie.. rasa tak puas.. sebab Sedap Sangat.. nak makan lagi la.. jadi encik suami minta tolong masakan.. hihi.. alahai.. ku yang tak pernah masak siakap mula la terkasima sebab tak tahu resepinya..huhu

Jadi asyik-asyik aida duk google resepi.. jumpa lah resepi nie.. cam menarik dan boleh dijadikan panduan kepada mereka yang tak tahu resepi Siakap Stim Limau Ala Thai nie kan.. jadi korang boleh cuba sendiri.. hihi. ok ok.. aida tak nak cerita panjang-panjang.. jom kita cari bahan-bahannya dan masak ala ala pro gitu..hihi..


Ok bahan-bahan yang diperlukan ialah :

Bawang putih 
Stok ayam ( kalau takde boleh guna 1 kiub pati ayam kacau dgn 1/2 cawan air panas)
Cili api merah
Daun limau
Serai
Halia
Daun ketumbar
Limau nipis
Sos ikan ( 5 sudu besar)
Garam & gula secukup rasa
(^_^)

Cara-Caranya ialah :

1. Seekor ikan siakap dicuci bersih..
2. Sediakan bekas yg sesuai mengikut size ikan ye.. 
letakkan dalam periuk kukusan..

3. Serai dikerat serong kasar, daun limau dikoyak2 kan shj.. 
kemudian sumbat semua serai, daun limau & juga halia dalam perut

4. Curahkan dgn stok ayam...

5. Satukan bawang putih yg telah dicincang, cili api merah, perahan limau nipis, sos ikan, garam & juga gula dalam satu mangkuk dan gaulkan sebati.. rasa dulu ye jangan lupa..ketepikan dulu.. 

6. Setelah air kukusan mendidih bolehlaa kukus ikan selama 20-25 minit ye.. 
atau hingga ikan betul2 masak..

7. Ok.. selepas ikan masak boleh laa diangkat ye..

7. Curahkan dengan bahan2 (No.5) yang telah disatukan tadi bersama daun ketumbar.. Siap!!

Wah!!!!! sedapnya kan..hihi.. 
Selamat Mencuba (^_^)


Aida Nak Buat Projek Buat Duit RM2769 sebulan. Ada yang nak join ke?

Boleh terus wasap aida di projekbuatduitBAF untuk info lanjut. (^_^)


Thanks again. (^_^)


Kerja Dapur Lebih Mudah Dengan Sabun Pencuci Pinggan Super Jimat!


Pencuci pinggan yang sangat tahan lama hingga 3 bulan lebih.. untuk kegunaan biasa.. sesuai untuk kulit ekzema dan kulit tangan yang sensitif pada sabun.

Sabun Pencuci Pinggan Mangkuk Halal, Berkesan & Jimat 



Berminat untuk dapatkan Hand Dish Wash sekarang?

Tahukah Anda?   Sesetengah pencuci pinggan mangkuk mengandungi surfaktan berasaskan petroleum dan bahan pencuci seperti diethanolamine (DEA) dan sodium dodecylbenzensulfonate. Kedua-dua bahan tersebut boleh merengsakan kulit dan mata.

2 ulasan:

(^_^) Selamat datang dan terima kasih kerana menjadi pelawat setia blog Rahsia Jelita Hawa. moga-moga sentiasa sihat happy bahagia bersama keluarga tersayang (^_^)

Pelawat RJH

Follow Us @aurarjh_byaida