2 Disember 2017

# RESEPI

RESEPI: Ayam Goreng Ala KFC

Lamanya tak kongsi resepi masak-masak.. baiklah hari ini saya nak kongsi satu resepi kegemaran ramai termasuk diri sendiri dan keluarga..hihi.. saya ambil resepi ayam goreng ala kfc nie dari group facebook masak apa hari ini. Saya letak resepi nie untuk rujukan diri sendiri je, tapi kalau korang nak cuba resepi ayam goreng ala kfc nie boleh share kat semua ok! (^_^) Baiklah, saya tak nak buang masa korang baca pok pek saya... jadi inilah resepi ayam goreng ala kfc tu.. boleh cuba dan share ya..


RESEPI AYAM GORENG ALA KFC
kredit dari suhaida zainudi

Bahan-bahan perapan ayam:
1/2 ekor ayam yg dipotong, ayam di rebus dahulu dan sejukkan
4/5 ulas bawang putih dan tumbuk
1/2 paket kecil serbuk cili
1 sudu besar serbuk kari ayam / perencah meggi kari
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh perencah meggi cukup rasa
secubit soda bikarbonat
sedikit air

Bahan-bahan utk salut ayam A
1/2 sudu teh serbuk cili
1 biji telur (pukul dulu)

Bahan untuk salut ayam B
2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung gandum
garam secukup rasa
1 sudu kecil baking powder
secubit soda bikarbonat

Cara-cara penyediaan:

1. Perap ayam yang telah direbus selama 1 jam dengan bahan perapan

2. Gaul bahan2 salut ayam, Selepas itu pukul telur dan golekkan ayam dengan telur itu rata2.

3. Selepas itu letak ayam yang sudah di golekkan dengan telur ke dalam bahan - bahan salut ayam (B), salut sehingga sekata, tekan ayam pada tepung berulang kali, kemudian salut lagi dengan bahan salut A dan gaul lagi pada bahan salut B

4. Goreng ayam yang telah disalut itu. Goreng dalam api yang sederhana, minyak yang penuh menutupi ayam dlm tempoh 10-15minit.

Siap! Boleh Dihidangkan..

Selamat mencuba & Silakan Share..


Aida Nak Buat Projek Buat Duit RM2769 sebulan. Ada yang nak join ke?


Boleh terus wasap aida di www.wasap.my/601112909102/projekbuatduitBAF untuk info lanjut. (^_^)


Kerja Dapur Lebih Mudah Dengan Sabun Pencuci Pinggan Shaklee

Pinggan Mangkuk Berminyak Susah Nak Cuci!
Jangan bimbang lagi, ibu-ibu boleh dapatkan Hand Dish Wash.

Sabun Pencuci Pinggan Mangkuk Shaklee ini bebas bahan kimia yang dikenali Hand Dish Wash. Sangat digemari ramai dengan haruman yang sangat lembut, sesuai untuk kulit yang sensitif (terutama kepada mereka yang alahan dengan bahan kimia).


Ia Sangat JIMAT boleh bertahan lebih 2 bulan 
Harga sebotol Hand Dish Wash cuma RM49.03 sahaja.


Ibu cuma guna beberapa titisan kecil sahaja untuk tanggalkan minyak yang melekat pada pinggan mangkuk ibu. Sungguh ia berkesan! Ibu guna beberapa titis sahaja. Masih tidak percaya? 


Guna sikit pun dah cukup! Sangat Berbaloi. Perjimatan Berganda. 100% Selamat dan Berkesan.

Sabun Pencuci Pinggan Mangkuk Halal, Berkesan & Jimat 



Berminat untuk dapatkan Hand Dish Wash sekarang?

Tahukah Anda?   Sesetengah pencuci pinggan mangkuk mengandungi surfaktan berasaskan petroleum dan bahan pencuci seperti diethanolamine (DEA) dan sodium dodecylbenzensulfonate. Kedua-dua bahan tersebut boleh merengsakan kulit dan mata.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

>>> Selamat datang dan terima kasih sebab jadi pelawat setia blog Rahsia Jelita Hawa <<< Selamat Menjalani Ibadah Puasa (^_^)

Follow Us @aurarjh_byaida