9 Disember 2017

# RESEPI

RESEPI: Putu Halba Tradisional

Ramainya penjaja putu halba musim-musim hujan nie kan. Harga pun bukan main lagi. Ada jual 5 biji RM2. Ada jual 4 biji RM2. Macam-macam harga la kan tapi bila beli nie kan memang tak puas makan sebab sedap sangat..huhu.. jadi terpaksalah merajinkan diri gali ubi kayu belakang rumah.. nak tahu resepi putu halba tradisional? Khas dari mak aida tersayang. Jom cuba dan share kat semua ok!


RESEPI: Putu Halba Tradisional
(oleh mak aida tersayang)

Bahan-Bahan

Bahan A
Ubi kayu yang diparut dan diperah airnya jadi debu ubi kayu
Biji halba
Halia diparut
Bawang merah diparut

Bahan B
Gula melaka diracik halus
Gula pasir

Bahan C
kelapa parut muda + secukup rasa garam

Bahan D
Tin susu kosong
Tempurung kelapa dibuat lubang kat tengah2
Tuala kecil yg bersih
Penutup besi basuhan tangan sebagai acuan putu halba


Cara-cara

1. Gaulkan semua bahan A dalam bekas
2. Gaulkan semua bahan B dalam bekas
3. Gunakan bahan D iaitu sediakan tin susu dan tempurung, letak tempurung di muka tin dan tampal ubi kayu yg belum diperah di sekeliling tempurung utk tutup lubang2  dan masukan air didikan air dalam tin tadi.
4. Apabila air mendidik, ambil acuan besi letak bahan A lepas tu bahan B lepas tu bahan A, Siap! tutup tuala, letak di dalam tempurung tadi dan kukus dalam tin tadi. Tunggu masak. Ulang2 sampai habis.
5. Siap masak boleh dihidangkan dengan kelapa parut muda.

Selamat mencuba (^_^)
.

Dulu2 mak selalu buat dgn dapur kayu je..
Tapi sekarang guna dapur gas je la senang tapi lagi best dapur kayu..hihi.. aroma dia terbaik!
.

Ambil biji halba, bawang merah dan halia mengikut debu ubi kayu yang awak dapat.
.

Gula merah dan gula pun sama.. ikut banyak mana debu ubi kayu awak gaul tadi.
.

Ok itu sahaja. Terima kasih intai2 blog RJH.
.

Aida Nak Buat Projek Buat Duit RM2769 sebulan. Ada yang nak join ke?


Boleh terus wasap aida di www.wasap.my/601112909102/projekbuatduitBAF untuk info lanjut. (^_^)


Kerja Dapur Lebih Mudah Dengan Sabun Pencuci Pinggan Shaklee

Pinggan Mangkuk Berminyak Susah Nak Cuci!
Jangan bimbang lagi, ibu-ibu boleh dapatkan Hand Dish Wash.

Sabun Pencuci Pinggan Mangkuk Shaklee ini bebas bahan kimia yang dikenali Hand Dish Wash. Sangat digemari ramai dengan haruman yang sangat lembut, sesuai untuk kulit yang sensitif (terutama kepada mereka yang alahan dengan bahan kimia).


Ia Sangat JIMAT boleh bertahan lebih 2 bulan 
Harga sebotol Hand Dish Wash cuma RM49.03 sahaja.


Ibu cuma guna beberapa titisan kecil sahaja untuk tanggalkan minyak yang melekat pada pinggan mangkuk ibu. Sungguh ia berkesan! Ibu guna beberapa titis sahaja. Masih tidak percaya? 


Guna sikit pun dah cukup! Sangat Berbaloi. Perjimatan Berganda. 100% Selamat dan Berkesan.

Sabun Pencuci Pinggan Mangkuk Halal, Berkesan & Jimat 



Berminat untuk dapatkan Hand Dish Wash sekarang?

Tahukah Anda?   Sesetengah pencuci pinggan mangkuk mengandungi surfaktan berasaskan petroleum dan bahan pencuci seperti diethanolamine (DEA) dan sodium dodecylbenzensulfonate. Kedua-dua bahan tersebut boleh merengsakan kulit dan mata.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

>>> Selamat datang dan terima kasih sebab jadi pelawat setia blog Rahsia Jelita Hawa <<< Selamat Menjalani Ibadah Puasa (^_^)

Follow Us @aurarjh_byaida