Bukan main lagi kek coklat moist ini telah mengoda hatiku. Terliur tiba-tiba, nampak gayanya kena cari bahan lagi la. Anda nak cuba resepi nie? silakan..
RESEPI KEK COKLAT MOIST MUDAH
oleh Puan Fahimah
BAHAN BAHAN KEK
- 240g Tepung gandum
-60g serbuk koko
-230g gula
-1 cawan minyak
-1 cawan susu cair ( guna 2 sudu susu tepung kacau dalam air pun boleh )
-5g asen vanila
-5g sodium bikarbonat
-2 biji telur
CARA CARA
- Campurkan semua bahan dan kacau guna senduk sehingga sebati (Sebelum tu panas pengukus dulu )
-Lapik loyang menggunakan kertas minyak dan tuang semua bahan tadi.
-Ikat kain pada penutup periuk pengukus.
- Kukus kek selama 60 minit ( Dah boleh mula check kek dengan cucuk guna selepas 50 minit, kalau dah ok boleh tutup api )
BAHAN BAHAN TOPPING
-30g serbuk koko
-2 sudu minyak masak
- 1 cawan susu pekat manis
-Coklat rice
CARA CARA
- Campurkan susu pekat manis, minyak dan serbuk koko dan gaul secara double boil. Agak agak likat terus angkat.
CARA HIDANG
- Setelah kek sejuk, letakkan toping keseluruhan kek.
- Taburkan coklat rice.
- Siap!
- Cair dalam mulut bakhanggg
TIPS:
1. Kukus kek lebih moist berbanding bakar.
2. Topping boleh adjust ikut selera masing masing, lebihkan/kurangkan susu atau serbuk koko.
3. Letak topping ketika kek sudah sejuk.
4. Resepi diatas boleh juga digunakan untuk buat cupcake. (Kukus 20 minit )
Selamat mencuba! SHARE biar sama sama boleh cuba.
Tq so much puan Fahimah, murah rezeki puan
Thanks again. (^_^)
RESEPI KEK COKLAT MOIST MUDAH
oleh Puan Fahimah
BAHAN BAHAN KEK
- 240g Tepung gandum
-60g serbuk koko
-230g gula
-1 cawan minyak
-1 cawan susu cair ( guna 2 sudu susu tepung kacau dalam air pun boleh )
-5g asen vanila
-5g sodium bikarbonat
-2 biji telur
CARA CARA
- Campurkan semua bahan dan kacau guna senduk sehingga sebati (Sebelum tu panas pengukus dulu )
-Lapik loyang menggunakan kertas minyak dan tuang semua bahan tadi.
-Ikat kain pada penutup periuk pengukus.
- Kukus kek selama 60 minit ( Dah boleh mula check kek dengan cucuk guna selepas 50 minit, kalau dah ok boleh tutup api )
BAHAN BAHAN TOPPING
-30g serbuk koko
-2 sudu minyak masak
- 1 cawan susu pekat manis
-Coklat rice
CARA CARA
- Campurkan susu pekat manis, minyak dan serbuk koko dan gaul secara double boil. Agak agak likat terus angkat.
CARA HIDANG
- Setelah kek sejuk, letakkan toping keseluruhan kek.
- Taburkan coklat rice.
- Siap!
- Cair dalam mulut bakhanggg
TIPS:
1. Kukus kek lebih moist berbanding bakar.
2. Topping boleh adjust ikut selera masing masing, lebihkan/kurangkan susu atau serbuk koko.
3. Letak topping ketika kek sudah sejuk.
4. Resepi diatas boleh juga digunakan untuk buat cupcake. (Kukus 20 minit )
Selamat mencuba! SHARE biar sama sama boleh cuba.
Tq so much puan Fahimah, murah rezeki puan
Aida Nak Buat Projek Buat Duit RM2769 sebulan. Ada yang nak join ke?
Boleh terus wasap aida di projekbuatduitBAF untuk info lanjut. (^_^)
Kerja Dapur Lebih Mudah Dengan Sabun Pencuci Pinggan Super Jimat!
Pencuci pinggan yang sangat tahan lama hingga 3 bulan lebih.. untuk kegunaan biasa.. sesuai untuk kulit ekzema dan kulit tangan yang sensitif pada sabun.
Sabun Pencuci Pinggan Mangkuk Halal, Berkesan & Jimat
Berminat untuk dapatkan Hand Dish Wash sekarang?
Tahukah Anda? Sesetengah pencuci pinggan mangkuk mengandungi surfaktan berasaskan petroleum dan bahan pencuci seperti diethanolamine (DEA) dan sodium dodecylbenzensulfonate. Kedua-dua bahan tersebut boleh merengsakan kulit dan mata.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan